Mivel védekezzünk a bab kurtobaktériumos hervadása ellen?
Nemrégiben számolt be a Növényorvosi Kamara arról, hogy hazánkban is megjelent a vetőbab kurtobaktériumos betegsége, amely - nomen est omen - már a nevében ígéretet tesz nekünk arra, hogy mit is várhatunk tőle. Semmi jót.
Mindeközben az antibiotikumokat (streptomycin) kivonták, a rezet úgy szórjuk, mint bolond pék a lisztet, eközben a talajaink rézszennyezettsége kritikus méreteket ölt. Pedig vannak egyéb lehetőségek! Íme egy:
Értem, hogy gőzgép, de mi hajtja?
A bakteriofág nem más, mint egy vírus, ami baktériumokat öl - de nem úgy, mint egy antibiotikum. Ha az antibiotikum a mindent is elpusztító napalm, akkor a bakteriofágok az ellenséges vonalak mögé küldött orvgyilkos alakulat, akik célzottan, specifikusan, feltűnés nélkül és kíméletlenül végeznek a patogénnel. A fág bejut a baktériumba, sokszorosítja magát, aztán szétszakítja a gazdasejtet. További előnyük, hogy a multirezisztens baktériumokkal szemben is hatékonyak lehetnek, márpedig az antibiotikum rezisztens baktériumok korunk egyik legnagyobb egészségügyi kihívását jelentik - ha nem is feltétlenül a növényvédelemben.
Mivel az Európai Unió 2030-ra 50%-kal csökkentené a kémiai növényvédő szerek használatát, a fágok jelentősége felértékelődhet a következőkben. Ha hatékonyan lehetne velük védekezni a baktériumos kórokozók ellen, akkor kevesebb vegyszer kerülne felhasználásra, ráadásul célszerszámot kapnánk a kezünkbe, amivel vége újra hatékonyan léphetnénk fel a baktériumok ellen.